top of page
Ταινίες
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ / MEDITERRANEAN LIFE UNDER SIEGE

Frederic Fougea | 90 | 2021 | Ελλάδα, Γαλλία

Το ντοκιμαντέρ Mediterranean – Life under siege είναι αφιερωμένο σε μια από τις πλουσιότερες θάλασσες του κόσμου και έχει στόχο να ενημερώσει για τους κινδύνους που την απειλούν, προτείνοντας λύσεις διατήρησης του πλούτου της. Επίσης, παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά είδη ζωων, πτηνών και θηλαστικών που ζουν στην θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, όπως για παράδειγμα την σπερματοφάλαινα, τη μεσογειακή φώκια Μονάχους μονάχους, τη θαλάσσια χελώνα Καρέτα καρέτα, μια οικογένεια πελαργών, την ιστορία ενός θαλάσσιου αετού ή μιας νησιωτικής γάτας. Τα γυρίσματα διήρκησαν δύο χρόνια και πραγματοποιήθηκαν σε 12 διαφορετικές χώρες με τη συμμετοχή 50 επιστημόνων από όλον τον κόσμο. Πρόκειται για ένα εμβληματικό ντοκιμαντέρ, που παρουσιαζει ολοζώντανα  και σε πρωτοφανή κλίμακα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος, ο επίγειος αυτός παράδεισος που βρίσκεται υπο απειλή.

ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ / A MARBLE TRAVELOGUE

Sean Wang | 99’ | 2021| Ελλάδα, Kίνα

Το ντοκιμαντέρ A Marble Travelogue ακολουθεί το οδοιπορικό των μαρμάρων από την Ελλάδα εως την Κίνα, όπου οι γλύπτες τα μετατρέπουν σε αγάλματα και κολώνες ελληνιστικού τύπου, μαγνητάκια ψυγείου και άλλα τουριστικά σουβενίρ, τα οποία στη συνέχεια επιστρεφουν στην αγορά της Ευρώπης και πωλούνται στους Κινέζους τουρίστες. Η ταινία περιγραφει τις περιπλοκες συνδέσεις αυτης της καταναλωτικής αλυσίδας και αναδεικνύει με χιούμορ τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της κινεζικής μεσαίας τάξης, με ένα διακριτικό αλλά οπτικά σαγηνευτικό στυλ.

Το ντοκιμαντέρ συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό του 24oυ Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ/ FINAL YEAR

Λουκάς Παλαιοκρασάς | 76’ | 2021| Ελλάδα

Η Σοφία, ο Λορντ, ο Αλέξανδρος και ο Νίκος είναι μαθητές Λυκείου και δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους σε ένα σχολείο που αγνοεί τις ανάγκες τους. Ενώ αντιμετωπίζουν την πίεση των πανελληνίων, η ζωή τους μπαίνει σε αναμονή όταν μια μαθητική κατάληψη επιβάλλει το κλείσιμο του σχολείου…

Το ντοκιμαντέρ συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Πρωτοεμφανιζόμενων του 24oυ Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

ΝΕΑΡΟΣ ΠΛΑΤΩΝ/ YOUNG PLATO

Neasa Ní Chianáin, Etienne Essery, Declan McGrath | 52΄ | 2021 | Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Γαλλία, Βέλγιο

Ένα ντοκιμαντέρ παρατήρησης που μας μεταφέρει στο Άρντοϊν του Μπέλφαστ, μετά την εποχή των συγκρούσεων, όπου η φτώχεια, τα ναρκωτικά και τα όπλα έχουν πλήξει την εργατική τάξη εδώ και πολλές γενιές. Η ταινία παρουσιάζει το όραμα του γυμνασιάρχη Κέβιν ΜακΆρεβι και μιας αφοσιωμένης ομάδας ιδεολόγων, περιγράφοντας πώς η κριτική σκέψη και η στήριξη του δασκάλων μπορούν να ενδυναμώσουν τα παιδιά και να τα ενθαρρύνουν να υπερβούν τα όρια και τους περιορισμούς της κοινότητάς τους. Βλέπουμε πώς η φιλοσοφία μπορεί να τα ενθαρρύνει να αμφισβητήσουν τους μύθους του πολέμου και της βίας, καθώς επίσης τα αφηγήματα που τους υπαγορεύουν οι γονείς τους, οι συνομήλικοί τους και η κοινωνική και οικονομική τους θέση.

 

屏幕快照 2019-04-18 上午1.45_edited.jpg
MediterranÇe2020_MOF∏A_edited.jpg
csm_YoungPlato_Still3__c_SoilisuFilms_080004377e.jpg
FinalYear_LowRes3_edited_edited_edited_edited_edited.jpg
bottom of page