top of page
Ταινίες
ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ / MEDITERRANEAN LIFE UNDER SIEGE

Frederic Fougea | 90' | 2021 | Ελλάδα, Γαλλία

Το ντοκιμαντέρ Mediterranean – Life under siege είναι αφιερωμένο σε μια από τις πλουσιότερες θάλασσες του κόσμου, παρουσιάζει σε πρωτοφανή κλίμακα και έχει στόχο να ενημερώσει για τους κινδύνους που απειλούν τη Μεσόγειο, προτείνοντας λύσεις διατήρησης του πλούτου της. Πρωτγαωνιστούν αντιπροσωπευτικά είδη ζωων, πτηνών και θηλαστικών που ζουν στην θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, όπως η σπερματοφάλαινα, η μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους, η θαλάσσια χελώνα Καρέτα Καρέτα, μια οικογένεια πελαργών, ένας θαλάσσιος αετός, μια γάτα των Κυκλάδων. Τα γυρίσματα διήρκεσαν 2 χρόνια και πραγματοποιήθηκαν σε 12 διαφορετικές χώρες με τη συμμετοχή 50 επιστημόνων από όλον τον κόσμο.

ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ HIGHSMITH / LOVING HIGHSMITH

Eva Vitija | 83' | 2022 | Ελβετία, Γερμανία

Το ντοκιμαντέρ βασισμένο στα γραπτά της Πατρίσια Χάισμιθ και τις αφηγήσεις της για την οικογένεια και τις ερωτικές σχέσεις της, ρίχνει νέο φως στη ζωή και το έργο της. Κάποια μυθιστορήματά της, ως επί το πλείστον ψυχολογικά θρίλερ, διασκευάστηκαν για τη μεγάλη οθόνη (Strangers on a Train και The Talented Mr. Ripley.) Το Carol, ένα εν μέρει αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, ήταν η πρώτη λεσβιακή ιστορία με αίσιο τέλος στην Αμερική της δεκαετίας του 1950. Ωστόσο η ίδια η Χάισμιθ αναγκαζόταν σε διπλή ζωή και έπρεπε να κρύβει τους έρωτές της από την οικογένεια και τους αναγνώστες της... Ενα ζωντανό, συγκινητικό πορτρέτο μιας από τις πιο συναρπαστικές γυναίκες συγγραφείς του 20ου αιώνα.

ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ / A MARBLE TRAVELOGUE

Sean Wang | 99’ | 2021| Ελλάδα, Kίνα

Το ντοκιμαντέρ A Marble Travelogue ακολουθεί το οδοιπορικό των μαρμάρων από την Ελλάδα εως την Κίνα, όπου οι γλύπτες τα μετατρέπουν σε αγάλματα και κολώνες ελληνιστικού τύπου, μαγνητάκια ψυγείου και άλλα τουριστικά σουβενίρ, τα οποία στη συνέχεια επιστρεφουν στην αγορά της Ευρώπης και πωλούνται στους Κινέζους τουρίστες. Η ταινία περιγραφει τις περιπλοκες συνδέσεις αυτής της καταναλωτικής αλυσίδας και αναδεικνύει με χιούμορ τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της κινεζικής μεσαίας τάξης, με ένα διακριτικό αλλά οπτικά σαγηνευτικό στυλ.

ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ / FINAL YEAR

Λουκάς Παλαιοκρασάς | 76’ | 2021| Ελλάδα

Η Σοφία, ο Λορντ, ο Αλέξανδρος και ο Νίκος είναι μαθητές Λυκείου και δυσκολεύονται να βρουν τη θέση τους σε ένα σχολείο που αγνοεί τις ανάγκες τους. Ενώ αντιμετωπίζουν την πίεση των πανελληνίων, η ζωή τους μπαίνει σε αναμονή όταν μια μαθητική κατάληψη επιβάλλει το κλείσιμο του σχολείου…

* ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους). «Για το θάρρος να αντιμετωπίσει χωρίς κριτική ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό και εκπαιδευτικό πρόβλημα με ενσυναίσθηση και εντυπωσιακή εγγύτητα με τους χαρακτήρες του από έναν πολλά υποσχόμενο νέο σκηνοθέτη.» ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ KIDS & DOCS

ΝΕΑΡΟΣ ΠΛΑΤΩΝ / YOUNG PLATO

Neasa Ní Chianáin, Declan McGrath | 52΄ | 2021 | Ιρλανδία

Σε μια εργατική περιοχή του Μπέλφαστ, που μαστίζεται από τη φτώχεια, τη βία και τα ναρκωτικά, ο διευθυντής ενός δημοτικού σχολείου αρρένων θέλει να εντάξει στο πρόγραμμα μαθήματα αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Με αναφορές στον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και τον Σενέκα, οι ζωηροί μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται, να αμφισβητούν και να φιλοσοφούν τη ζωή τους. Μια μικρή όαση ειρήνης και διαλογισμού μακριά από τις ταραχές της σχολικής αυλής και των γεγονότων της πρόσφατης ιστορίας της Βόρειας Ιρλανδίας. Η φιλοσοφία βοηθά τα μικρά παιδιά να αμφισβητήσουν την τακτική της βίας και τα αφηγήματα που υπαγορεύουν οι γονείς, οι συνομήλικοί τους και η κοινωνική και οικονομική τους θέση.

 

屏幕快照 2019-04-18 上午1.45_edited.jpg
MediterranÇe2020_MOF∏A_edited.jpg
csm_YoungPlato_Still3__c_SoilisuFilms_080004377e.jpg
School_Youth_VIMEO.jpg
lovinghighsmith_still_002b(c)RolfTietgens_CourtesyKeithDeLellis.jpg
bottom of page